Doboš šnite (torta)


Nesto kalsično i dobro provereno....
Da li znate koja je razlika između torte , kolača, rolata , šnita i sl. ?
Ako ste mislili da je neka velika razlika  - pa i nije. Recimo... DOBOŠ  TORTA. Ako je napravimo po receptu u obliku torte ( kružni oblik ) jeste doboš torta, ali ako je napravimo sa potpuno istim sastojcima  u drugom obliku npr. pravougaonika onda se zovu DOBOŠ ŠNITE .
E pa , u tom slučaju biće doboš šnite - kao klasika.

Doboš  šnite

Sastojci :
11 jaja , 150 gr šećera u prahu (fil) + 7 kašika šećera(kore)+ 3 kašike šećera( karamel), 7 kašika brašna, 250 gr margarina, 150 gr čokolade za kuvanje.
Kore:  
7 žumanaca umutiti mikserom sa 4 kašike šećera. Umutiti 7 belanaca u čvrst šam i polako dodavati 3 kašike šećera.Kada je šam dobro ulupan ,lagano dodati u žumanca, a u isto postepeno dodavati  i 7 kašika brašna. Uzavisnosti od veličine pleha( četvrtastog) peci kore iz dva ili tri puta. Dobijene kore odmah izvaditi iz pleha i seći uzduž na tri dela( dobiju se pravougaonici) . Bude 6 ili  7 kora.Filovati svaku koru nadevom, dok poslednju koru ostaviti sa strane  da bi je prelili  karamel šećerom.
Fil:
U posudi u kojoj ćemo kuvati fil na pari umutiti 4 cela jajeta sa 150 gr šećera u prahu. Kuvati dog masa ne postane gusta. Skinuti sa vatre i u još vruće dodati čokoladu za kuvanje , mešati dok se ne istopi čokolada.U ohlađen fil dodati umućen i omekšao margarin. Filovati pripremljene kore, a ostaviti malo fila i sa ukrašavanje.
Poslednju koru preliti sa:
U šerpi staviti  3 kašike šećera i postepeno ga istopiti da dobije lepu tamno zlatno boju. Odmah preliti preko kore. Ne smemo čekati da se karamel stegne , nego odmah nožem koji umačemo u ulje ili margarin sečemo željene trake. Ove trake idu kao dekoracija doboš šnita.
Ukrasiti ostatkom fila po želji.
Da bi upotpunila  recept ,  evo i malo slika u procesu pravljenja ....













Коментари